Hästgårdens vallhund

By Date: 2016/11/15 in Djur

Som den enda hundras med sitt ursprung på Island, hittar vi den Isländska fårhunden. En hund som tillhör gruppen med raser av urhundstyp och är resultatet av de hundar som följde med nybyggarna till Island omkring 800-talet.

Icelandic sheepdog

Hundrasen fungerar som vall- och gårdshund och därmed också vakthund. Den är främst användbar i vallning med får, men kan även driva kor och hästar. Med bra träning och rätt utrustning så kan den Isländska fårhunden vara till god hjälp på hästgården då den på gården kan hjälpa till med allehanda vardagssysslor.

Den härdiga och smidiga vallhunden, driver djuren med skall och är mycket alert och är mycket entusiastisk mot besökande. Jaktinstinkten är svag, men hunden är nyfiken, orädd, lekfull, gladlynt och vänlig. Inga rasbundna sjukdomar har uppvisats, men höfledsdysplasi förekommer och som ett tecken på god hälsa brukar den isländska fårhunden uppnå hög ålder.

Storleksmässigt är hunden något under medelstorlek. Mellan 42 och 46 centimeter i mankhöjd är vanligt där upprättstående öron och ringlande svans är ett av kännetecknen. Pälsen kan vara både lång eller kort, men pälsen är tjock och vädertålig. Kvalitén är sådan att den ska kunna ruska av sig efter att ha simmat i en is-älv och bli torr. Den förekommer i vit, svart, röd, grå och brun, med många variationer och många färger är tillåtna enligt rasstandarden, men en färg ska dominera.

En för många något ovanlig förekomst, är dubbelsporrar som islänningen kan ha både på fram som baktassarna. Att sakna dubblasporrar på bakhasorna, anses som en allvarlig defekt och godkännes ej på utställningar. Dessa sporrar kommer också väl till pass när hunden vallar på isig mark och klättrar i träden för att jaga bort rovfåglar.