Stallhundar

By Date: 2015/04/22 in Häst

Många hästägare är helt enkelt allmänt djurälskare, därför är det inte ovanligt att de som äger hästar även har hund. För de som redan har det kommer mycket i denna artikel redan vara känt, men för de som äger häst och planerar att skaffa hund eller för hundägare som överväger att ta med sin hund till stallet finns det en del saker man först borde veta.

1123167-riding-girl-and-her-dog

Som säker många redan vet kan hästar vara ganska lättskrämda djur, och när de blir rädda kan det vara en hel del som löper risk för skada, inte minst hästen själv. En hund kan absolut skrämma en häst, speciellt om den är upphetsad och till och med skäller. Detta kommer visserligen även bero på hur van hästen är vid hundar.

Hundar bör därför gå kopplade i och omkring stallområdet, är de mycket lydiga och van både stall och hästar kan det gå bra ändå, men för ovana hundar och hästar är det alltid bäst om hunden går i koppel. Man kan även ha hunden i sele, en sådan kan man köpa från djurbutiker online.

Ett bra tips är att först vänja hunden vid stallet och dess dofter när det inte finns några hästar i det eller i närheten. När hunden utforskat området kan man låta dem se en häst på avstånd och successivt ta de närmare och närmare hästen. Blir den upprymd är det en bra idé att distrahera den med en bit godis eller en leksak. Målet med allt detta är att hunden i stort sett inte ska bry sig om hästen när de befinner sig i stallet samtidigt.

Det är många stall som redan har regler vad gäller hundar, ett exempel är Gustavsbergs Ryttarsällskap där man har väldresserade hundar som går lösa under förmiddagen men när verksamheten ökar efter lunchtid så gäller tvång på koppel. De menar att det är en fråga om säkerhet för hundarna, hästarna och människorna. Och att det ju dessutom finns människor som gillar hästar men inte hundar och de ska inte behöva känna sig illa till mods när de besöker.