Största hästloppen världen runt

By Date: 2015/05/26 in Tävling

Hästsport är stort i många länder, inte bara i Sverige, så det finns ett flertal lopp som kan anses vara bland de största och mest prestigefyllda.

Horse head with prize winner of the competition

Sverige – Elitloppet

För att börja i vårt eget land så tar vi oss till Solvallas internationella elitlopp. Det kördes för första gången 1952, men var då endast för att fira att Solvalla varit en travbana i 25 år. Det blev dock ett årligt lopp och körs nu alltid den sista söndagen i maj. 16 hästar från hela världen deltar i loppet, indelade i två separata försökslopp där fyra från varje grupp går vidare till finalen. Det spelas aldrig så mycket på något annat travlopp i Sverige än vad det görs på Elitloppet.

Australien – Melbourne Cup

Inte bara Australiens största lopp, Nya Zeeland anser det även vara deras största sportevent. Melbourne Cup hölls för första gången redan 1861, då var priset en guldklocka, idag överstiger prispengarna 6 miljoner australiensiska dollar. Loppet körs på sommarn, närmare bestämt den första tisdagen i november varje år.

USA – Kentucky Derby

Kentucky Derby är ett lopp fylld av traditioner, den har bland annat en mer eller mindre officiell drink: mint julep. Loppet har hållits varje år sedan 1875 och är en del av vad man brukar kalla Triple Crown-loppen tillsammans med Preakness Stakes och Belmont Stakes. Även Kentucky Derby körs samma  tid varje år, här är det den första lördagen i maj som gäller.

Storbritannien – Royal Ascot

Royal Ascot är troligtvis ett av världens mest kända hästlopp och hålls varje år på Ascotbanan i Berkshire över fem dagar i juni. Till skillnad får de andra loppen på denna lista är det mer en serie av lopp, den mest kända av vilka är Gold Cup som alltid sker den tredje dagen. Enligt tradition är Drottningen alltid närvarande vid loppet och kommer dit samma tid varje dag. Loppet var tidigare känt som en lopp för den övre klassen och har än idag en strikt kod på vilka kläder man får ha när man kommer dit.