Undvik smitta – Ökad risk för tillfället!

By Date: 2015/01/15 in Häst

I slutet av februari 2015 varnade flera veterinärer om ökade utbrott av kvarka och infektioner som går att koppla mot virus. Som hästägare och ryttare bör man tänka på några saker för att minska risken att smittan tas hem.

För det första är det viktigt att följa var smittan har rapporterats in. Detta kan exempelvis göras på travsport.se. Genom att se var smittan är som störst vet man även se vilka områden man helst ska försöka undvika.

travsport

För det andra ska man undvika kontakt med främmande hästar. Prata alltid med stallägaren innan ett okänt stall besöks. Har de smitta ska de självklart uppge detta. Men även när man träffar hästar på annat håll bör man undvika kontakt i onödan.

För det tredje ska man undvika att låna eller låna ut utrustning. Detta eftersom smittan lätt kan överföras via dessa detaljer. Om utrustning lånas eller om tranportvagn utnyttjas av flera hästar kan dessa desinfekteras.

Sadling

För det fjärde kan man ha extra kontroll på hästarna om det visar sig att någon fått smittan i ens närhet. Ta tempen för att på ett tidigt stadie kunna identifiera problemet.